021.43.40.300 0752.149.816 Programari online

Sfaturi

sfat

Când trebuie să-ţi duci copilul la stomatolog?

Pentru că dinţii de lapte sunt esenţiali pentru sănătatea viitoare a danturii puiului tău, iată ce trebuie să ştii înainte ca micile probleme să se transforme în intervenţii greu de rezolvat.

Dinţii de lapte apar între 6 luni şi 3 ani, astfel încât, în acest timp, trebuie începută şi îngrijirea lor. Dacă la început dinţii se curăţă cu o compresă de tifon după masă, treptat se introduce şi periajul dentar, efectuat de minimum două ori pe zi .Inainte de culcare e obligatoriu.. Dacă observaţi pete negre pe dinţi, cel mai probabil e ca acestea să fie carii. Nu ezitaţi să consultaţi medicul deoarece, lăsate netratate, acestea se complică des cu infecţii ale osului şi afectarea mugurelui dintelui definitiv.

La vârsta de 5-6 ani începe schimbarea dinţilor de lapte cu cei permanenţi. Aceasta este o perioadă critică pentru dezvoltarea sănătoasă a danturii adulte, de aceea e indicat controlul o dată pe an la medicul specialist ortodont.

Sfatul meu: încurajaţi copilul să se spele pe dinţi şi mergeţi periodic cu el la medicul dentist. Astfel îl veţi ajuta să scape atât de carii, cât şi de frica de stomatolog!

Citeste mai multe »

Implant sau punte dentara?

Atât implantul, cât şi puntea dentară sunt indicate în reconstituirea spaţiilor rămase libere în urma extracţiilor dentare.

Puntea dentară este acea lucrare dentară care reconstituie dinţii lipsă, făcând legătura între aceştia şi dinţii „stâlpi” de la capetele breşei, (edentate). Se poate opta pentru acest tip de lucrare atunci când există dinţi care mărginesc breşa şi care nu prezintă mobilitate avansată.

Avantaje: reconstituire fizionomică şi funcţională durabilă, timp de realizare relativ scurt, costuri medii datorate unei mari variabilităţi a materialelor din care poate fi realizată.

Dezavantajul major constă în faptul că dinţii “stâlpi” trebuie şlefuiţi şi acoperiţi de coroane dentare, chiar dacă sunt sănătoşi.

Implantul dentar este o piesă metalică (de multe ori asemănătoare unui şurub) care vine să înlocuiască rădăcina dintelui. El se inserează direct în os, în care se va integra între 3 şi 6 luni. După această perioadă se poate fixa definitiv coroana dentară şi astfel se reface întreg dintele.

Avantajele implantului se referă la păstrarea intactă a celorlalţi dinţi, cât şi o rapidă integrare în cavitatea bucală în condiţii de sănătate generală bună.

Dezavantajele sunt legate de timpul minim al solidarizării în os, de aproximativ două luni (perioadă în care se poate realiza o lucrare provizorie) şi costurile relativ mai mari, datorate materialelor şi tehnicii moderne.

Sfatul meu: Dacă doriţi reconstituirea unuia sau mai multor dinţi, vă recomand să apelaţi la medicul stomatolog şi la un specialist în implantologie, pentru a lua cea mai bună decizie pentru sănătatea dumneavoastră.

Citeste mai multe »

Ar trebui sa spal dintii daca imi sangereaza gingiile?

Sângerarea gingiilor este cauzată de inflamaţia locală care se instituie odată cu acumularea de placă bacteriană pe dinţi.

Dacă periajul dentar nu este efectuat corect pentru a îndepărta toţi microbii, se constituie un cerc vicios care are ca rezultat sângerarea din ce în ce mai abundentă, cu retragerea gingiei şi a osului ce susţin dintele. În timp, se instalează astfel boala parodontală, ce duce la căderea dinţilor.

Sfatul meu: Desi am invatat de mici ca trebuie sa ne spalam pe dinti, de multe ori acest gest nu este realizat cu miscari corecte. Intrebati medicul stomatolog cum trebuie efectuat periajul dentar pentru a reda sanatatea gingiilor dumneavoastra.

Citeste mai multe »

Rolul Fluorului in igiena dentara

Studii efectuate de Universitati din intreaga lume au demonstrat ca Fluorul previne cariile prin mai multe mecanisme.

Cel mai important este faptul ca fluorul promoveaza remineralizarea dentara, cu formarea de mineral dentar nou. Acest mineral nou este mai dur decat cel prezent la formarea dintelui, si mai rezistent la carii.

In plus fluorul reduce abilitatea bacteriilor orale de a produce acid care poate ataca si slabi smaltul dentar (stratul protector dur al danturii) si implicit prin aceasta permite dezvoltarea cariilor.

FLUORUL STIMULEAZA REMINERALIZAREA SI PROTEJEAZA CONTRA DEMINERALIZARII

Astfel spaland dintii cu paste fluourate de minim doua ori pe zi  aducem aportul de Fluor necesar suprafetelor dentare. De asemenea medicii stomatologi apeleaza la materiale imbogatite cu Fluor care se elibereaza treptat si asigura o protectie de lunga durata a smaltului. Trebuie retinut ca toate aceste metode sunt utilizate local (adica strict in cavitatea bucala) astfel incat efectele asupra organismului in general sunt minime. In ceea ce priveste administrarea de pastile cu fluor, inainte de inceperea tratamentuli este recomandat sa aflati parerea pediatrului sau a medicului stomatolog.

Consultatii cu 50% reducere pentru programarile online.

Cand e indicat un aparat mobil?

Ati fost recent sfatuiti pentru copilul dumneavoastra sa poarte un aparat dentar mobil dar nu stiti prea multe despre acesta? Iata sfatul meu de specialitate pentru a va face decizia mai usoara.

Aparatele mobile sunt cele mai folosite aparate dentare pentru copii deoarece actionand predominant asupra oaselor si a suturior remedieaza cresterea gresita a maxilarelor.

Terapia cu aparate mobile dureaza in medie intre 1 si 2 ani, insa cazurile complicate necesita supraveghere si ani la rand. De asemenea purtarea lui  poate fi suficienta pentru a putea corecta problema ce se doreste remediata dar exista si cazuri in care acest aparat se poarta inaintea unui aparat fix. Chiar si in acest ultim caz, beneficiile aparatului mobil sunt foarte mari, de multe ori traducandu-se in rezultate mai rapide si stabile in timp.

Pentru realizarea lui este necesara o amprenta dentara (deci se face “pe masura” copilului). Aceasta este trimisa la tehnicianul dentar care realizeaza dintr-un material asemanator plasticului( acrilat ) si a unor crosete metalice aparatul in sine.

Trebuie sa stiti ca aproape toate aparatele mobile “‘se activeaza” de catre parinti prin invartirea unui surub cu o cheita, operatiune pe care toti adultii o realizeaza fara dificultate. Medicul ortodont este cel care va va demonstra in cabinet si numai el decide intervalul la care trebuie invartit surubul.

Sa recapitulam cateva din avantaje, dar si dezavantajele aparatelor mobile.

De ce sa purtam aparatul mobil:

- este singurul care influenteaza cresterea maxilarelor in perioada copilariei astfel incat rezulatatele in timp raman stabile;

-corecteaza inghesuirile dentare (“dinti incalecati”);

- nu dau dureri la nivelul oaselor sau dintilor, copilul simtind doar o tensiune pe durata activarilor;

-costuri reduse;

 Dezavantajul major este reprezentat de necesitatea colaborarii copilului in purtarea lui , altfel rezultatele sunt nule. Micutul pacient trebuie invatat ca desi il poate da jos pentru igienizare si uneori atunci cand mananca, mentinerea aparatului in cavitatea bucala este obligatorie.

Singurele momente cand aparatele pot determina mici leziuni ale mucoasei sunt atunci cand purtarea lor este inadecvata. Dar in urma unui control la medicul ortodont, aceste probleme dispar prin adaptarea aparatului mobil DOAR de catre medicul ortodont.

Sper ca aceste informatii v-au ajutat si va fac decizia mai usoara !

Puteti beneficia de consultatie cu 50 % reducere la dr Andreea Cristiana Căpăţână  pentru programarile online

 

Cabinet stomatologic Militari
Bd. Iuliu Maniu, nr 182
bl G1, et 1, ap3
021.43.40.300
0752.149.816
Luni-Vineri 09.00-20.00
Sambata 09.00-13.00
office@confortdent.ro
Programari online »